Kışın sofranızdan eksik olmaması gereken 8 yiyecek

“Soğuk havalarda vücudun enerji ihtiyacı artıyor ve bu artan ihtiyacı karşılamak için basit karbonhidratlar tercih etmek yerine bağışıklığı güçlendiren kış meyveleri, kış sebzeleri, yumurta, balık, kırmızı et, tavuk, hindi gibi proteinler, yoğurt-kefir gibi fermente süt ürünleri ve lif oranı yüksek bağırsak dostu yulaf veya kuruyemiş tüketmek önemli”

Dünya - 1 yıl önce

Kışın sofranızdan eksik olmaması gereken 8 yiyecek

Sonbahardan kışa geçilen son günlerde, mevsimsel değişikliklere bağlı olarak düşen vücut direnci herkesi hasta ediyor. Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemini daha güçlü tutmak ve hastalıklara, özellikle de gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltmak için sağlıklı ve yeterli beslenmek gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Soğuk havalarda vücudun enerji ihtiyacı artıyor ve bu artan ihtiyacı karşılamak için basit karbonhidratlar tercih etmek yerine bağışıklığı güçlendiren kış meyveleri, kış sebzeleri, yumurta, balık, kırmızı et, tavuk, hindi gibi proteinler, yoğurt-kefir gibi fermente süt ürünleri ve lif oranı yüksek bağırsak dostu yulaf veya kuruyemiş tüketmek önemli” dedi. 

Derya Eren, kış aylarında hastalıklara karşı güçlü bir savunma sistemi oluşturacak 8 besini şöyle sıraladı:

Yumurta: Anne sütünden sonra en kaliteli protein içeriğiyle bilinen yumurta aynı zamanda birçok vitamin haricinde lutein, zeaksantin ve kolin içeriğiyle de güçlü bir bağışıklık sistemi oluşumunda etkili. Günde 1-2 adet yumurta, kahvaltı seçenekleri haricinde akşam yemeklerinizde de menemen olarak da tercih edilebilir. Balık: Yüksek oranda omega 3 ve fosfor içeren balık iyi bir protein kaynağıdır. Omega 3 ve fosforun yanında A, D, E vitaminleri, iyot, selenyum ve çinko da içeren balık, bağışıklık sistemini desteklediği için kış aylarında mutlaka haftada en az 2 gün sofralarda yer almalı. Kuruyemişler: Ceviz, fındık ve badem gibi kuruyemişler E vitamini bakımından çok zengin. E vitamini ise iyi bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemimizin güçlenmesine önemli katkılar sağlar. Günlük 2 ceviz veya 10-15 adet çiğ badem veya fındık tüketimi bağışıklık sistemini destekler.  Kök sebzeler: Kırmızı pancar, havuç, turp ve tatlı patates gibi kök sebzeler yüksek oranda A vitamini içerir. A vitamini bağışıklık sistemini güçlendiren ve aynı zamanda iltihap önleyici etkisi bulunan bir vitamindir. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına yönelik güçlü bir savunma kaynağıdır. Vücudumuz A vitamini üretemediği için dışarıdan besinler yardımıyla alınmalı. Nar: Yüksek lif ve düşük kalori içeriğine sahip olan nar, aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. C vitamini, A vitamini, folat ve flavanoidler içeriği sayesinde bağışıklık sistemimiz için büyük önem taşır. Nar, bol rokalı kış salatalarında ana yemek ile veya yoğurda eklenerek ara öğün olarak haftada 3-4 gün tüketilebilir. Kivi ve portakal: Vücut direncini arttıran, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan, bedenin zinde kalmasına yardımcı olan ve bağışıklık sitemini güçlendiren C vitaminini yüksek oranda barındıran kivi ve portakal tüketimine özen gösterilmeli. Aynı zamanda E vitamini de içeren kiviyi günde 1 adet tüketerek günlük C vitamini ihtiyacı ortalama olarak karşılanabilir. Yulaf: İçeriğindeki beta glukan sayesinde yulaf, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak bağışıklık sitemine katkı sağlıyor. Aynı zamanda vücudun karbonhidrat ihtiyacını da sağlayarak tokluk hissi oluşumuna da destek oluyor. Karnabahar: Karnabahar, C vitamini içeriğinin yüksek olması dışında glukozinolat ve izotiyosiyanat içeriğiyle de güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Karnabahar vücudu enfeksiyonlardan koruyarak güçlü bir savunma mekanizması oluşturur. Bununla birlikte karotenoid ve flavanoid içeriği sayesinde bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki de gösterir.

 

Haftanın Öne Çıkanları

ÖĞRENCİLERİN TARİH BİLGİSİNİ GELİŞTİRECEK PROTOKOL İMZALANDI

2023-12-21 14:19 - Eğitim

HUZURSUZ BACAK SENDROMU UYKUSUZ BIRAKIYOR !

2023-12-21 15:00 - Sağlık

GAZİANTEP’İN HER İLÇESİNDE PLANLANAN KURTULUŞ PANELLERİ BAŞLADI!

2023-12-22 08:46 - Gündem

GSO’DA “KOSGEB TÜRKİYE YEŞİL SANAYİ PROJESİ” ANLATILDI

2023-12-22 08:48 - Ekonomi

BAŞKAN TAHMAZOĞLU MESLEKİ EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

2023-12-22 08:49 - Eğitim

PAŞALAR-KUVAYİ MİLLİYE” RESİM SERGİSİ- RESSAM KEMAL KARA: “İSTİKLAL MADALYASI VE GAZİLİK UNVANI İLE ADINI ALMIŞ OLAN GAZİANTEP’E BU SERGİ ARMAĞAN OLSUN”

2023-12-22 08:52 - Kültür Sanat

Temaslı ödeme mi temassız ödeme mi daha güvenli?

2023-12-22 09:49 - Teknoloji

ELEKTRONİK SİGARALAR ASTIM RİSKİNİ 2 KAT ARTIRIYOR!

2023-12-22 09:51 - Sağlık

VİTAMİN VE ANTİOKSİDAN ZENGİNİ PORTAKALIN 10 FAYDASI

2023-12-22 14:22 - Röportajlar

Aile içi çatışmalar bipolar hastalığını tetikliyor

2023-12-22 14:24 - Röportajlar

İlgili Haberler

CİLTTE KILLANMA VE AKNE BU SORUNUN HABERCİSİ OLABİLİR !

16:04 - Dünya

ÇOCUKLARDA BÜYÜME AĞRISINA DİKKAT !

15:56 - Dünya

RAYLARDA YAPAY ZEKA DÖNEMİ

11:42 - Dünya

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NDEN BAYRAM ÖNCESİ DENETİM

15:04 - Dünya

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR'İN MÜZELERİ 2024 YILINDA 952 BİN ZİYARETÇİYİ AĞIRLADI

14:29 - Dünya

Günün Manşetleri

BAŞKAN YILMAZ ADRENAPARK’TA

16:28 - Gündem

BOYKOT ÇAĞRISIYLA ESNAFIMIZ

16:20 - Gündem

RAYLARDA BAYRAM TRAFİĞİ

16:11 - Gündem

GAZİKÜLTÜR YAYINLARI’NDAN ONAT KUTLAR’A DERİNLEMESİNE BİR BAKIŞ

16:09 - Gündem

Kış lastiklerinizi çıkarmadan önce okuyun!

16:06 - Gündem