Marmara depreminin 25. Yılı

“Alınmayan Tedbirler, Yeni Bir Felaketin Habercisidir ! ‘’

Dünya - 3 ay önce

Marmara depreminin 25. Yılı

“Alınmayan Tedbirler, Yeni Bir Felaketin Habercisidir ! ‘’

 

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, Marmara depreminin 25. Yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Marmara Depreminin üzerinden geçen 25 yılda alınmayan tedbirlerin bedelini son olarak yaşadığımız 6 Şubat Depremlerinde acı bir şekilde ödedik” dedi.

Tarihimizin en büyük felaketlerinden birisi olan Marmara depreminin yıldönümü nedeniyle İnşaat Mühendisleri Odası’nın tüm şubelerinden yapılan açıklama ile depreme hazırlık konusuna dikkat çekildi.

ISRARLA HATIRLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Marmara depremi sonrası, depreme hazırlık, güvenli ve sağlıklı kentleşme konularında gerçekleştirilen bilimsel-teknik çalışmaların, hazırlanan rapor ve eylem planlarının kurumların tozlu raflarında unutulmaya terk edildiğini bildiren İMO Gaziantep Şube Başkanı Güçyetmez, deprem gerçeğinin unutulmaması ve gerekli tedbirlerin alınması için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ısrarla hatırlatmaya devam edeceklerini açıkladı.

 UYARIYORUZ AMA HAREKETE GEÇİLMİYOR

“Büyük Marmara Depreminin 25. yılında her yıl olduğu gibi bir kez daha uyarmaya devam ediyoruz” diyen Güçyetmez, “17 Ağustos 1999’dan bu yana yapılması gerekenleri defalarca seslendirilirken, yetkili makamlarda bulunanlar, yerel ve merkezi yöneticiler ne yaptı? Bu sorunun cevabını görmek için bu 25 yılda yaşanan diğer depremlerin yıkıcı sonuçlarına bakmak yeterli olacaktır. 1 Mayıs 2003 Bingöl Depremi, 23 Ekim-9 Kasım 2011 Van Depremleri, 24 Ocak 2020 Elazığ Sivrice Depremi, 30 Ekim 2020 İzmir Depreminde binlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce yapı yerle bir olurken kentlerin altyapıları çöktü, haftalar, hatta aylarca deprem bölgelerinde yaşam normale dönemedi.

Ne yazık ki bu uyarıların dikkate alınmaması, afet yönetiminin siyasi şova dönüştürülmesi, deprem gerçeği bahane edilerek kentsel dönüşüm uygulamalarının kentlerin değerli arsalarında rantsal dönüşüme alet edilmesinin en acı sonucu 6 Şubat 2023 Depremlerinde görülmüştür” diye konuştu.

 

YAPI STOKU ALARM VERİYOR

Güçyetmez, şöyle devam etti: “Depremlere hazırlık çalışmalarının başında yapı stokunun iyileştirilmesi gelmektedir. Oysa ülkemizde yapı stokunun durumu tam anlamıyla belirsizlik içindedir. Öyle ki Türkiye’de yapı stokunun sayısı, bunların ne kadarının riskli olduğu bile tam anlamıyla bilinmemektedir.

DEPREM KONUTLARINDA HEDEFİN YÜZDE 12’Sİ TAMAMLANDI

İktidarın yaptığı açıklamalarda ifade ettiği sayısal verilerin büyük oranda halkı yanıltmaya yönelik olduğu görülmektedir. İktidar tarafından 31 Mart 2023’te yapılan açıklamada 319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konutun depremzedelere teslim edileceğini duyurulmuştur. Oysa Temmuz 2024 itibariyle TOKİ’nin verilerine göre 11 ilde projesi yüzde 90’ın üzerinde tamamlanmış olan konut sayısı yalnızca 38.229’dur. Yani bir yılda tamamlanacağı iddia edilen 319 bin konutun ancak yüzde 12’si tamamlanma aşamasına gelmiştir. Son 20 yılda 700 bin civarında konut inşa eden TOKİ’nin bu kadar kısa sürede söz verilen bu hedefe nasıl ulaşabileceği ise tam bir muammadır.

 

İl

Projesi yüzde 90’ın üzerinde tamamlanan konut sayısı

Adana

2196

Adıyaman

1769

Diyarbakır

3221

Elazığ

2374

Gaziantep

10082

Hatay

3340

Kahramanmaraş

7549

Kilis

756

Malatya

5351

Osmaniye

694

Şanlıurfa

897

*Kaynak: TOKİ

 

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve 11 ili etkileyen büyük depremin yarattığı konut üretimi ihtiyacının yanı sıra, Meclis Raporunda ifade edildiği üzere ülke genelinde 6-7 milyon riskli yapının dönüştürülmesi gerekmektedir. Mevcut yapı stokunun durumunun iyileştirilmesi için Büyük Marmara Depreminden bu yana geçen 25 yıl adeta boşuna harcanmıştır. Yapılarımızın büyük çoğunluğu olası bir büyük depremde yıkılmayı beklemektedir.

 

YAPI ÜRETİM SÜRECİ DÜZENLENMELİ

Halkın can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren yapı üretim sürecinin anahtar pozisyonunda olan şantiye şefinin, taşıdığı sorumluluk ve şantiye alanında yüklendiği görevin kapsamı dikkate alındığında şantiyeden hiç ayrılmaması gerekirken, mevzuatın izin verdiği haliyle 4 ayrı işin şantiye şefliğini yapma şansı yoktur. Üstelik ilgili mevzuata göre, yapım işinin tek ruhsata bağlı veya toplu yapı niteliğinde olması halinde yapı inşaat alanı sınırı uygulanmamaktadır. Bir deprem coğrafyası olan ülkemizde şantiye şefliği, 1500 m² üstü bütün işlerde tam zamanlı olarak yapılmalıdır.

YAPI DENETİM SİSTEMİ İYİLEŞTİRİLMELİ

 

6 Şubat 2023 depremlerinin ardından kamuoyunda en çok tartışılan konulardan biri de yapı denetimi süreçlerine ilişkin endişeler olmuştur. Nitekim bu endişe hiç de yersiz değildir. Meslektaşlarımızın görevlerini doğru ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinin engellenmesi ve şantiyelerde şiddete uğramasına karşı önlem alınması gerekmektedir. Meslektaşlarımızın şantiye sahalarında verdiği hizmet kamusal niteliktedir. Şantiyelerde denetim ve yönetim görevini yürüten meslektaşlarımız kamu görevlisi niteliğinde sayılmalı, can güvenliklerinin sağlanması da bizzat kamu gücünün sorumluluğunda olmalıdır.

 

YETKİN MÜHENDİSLİK SİSTEMİ HAYATA GEÇİRİLMELİ

İnşaat mühendisliğinin ilgi alanına giren konularda halkın can ve mal güvenliğinin korunması, yapı üretim süreçlerinin denetlenebilmesi, ülke kaynakların etkin ve verimli kullanılabilmesi amacıyla, dünyada çeşitli biçimlerde örnekleri bulunan “Yetkin Mühendislik” sisteminin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bunun uygulanmasını sağlayabilecek kurum ise tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 6235 sayılı kanun ile görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş meslek kuruluşlarıdır. İnşaat mühendisliği meslek uygulamaları ve inşaat mühendislerinin yetkinlik/yeterlilik belgelendirmesinin İnşaat Mühendisleri Odasının yetkisi dışında gerçekleşmesi hukuken ve mantıken yanlıştır.

SONUÇ OLARAK

Marmara Depreminin üzerinden geçen 25 yılda alınmayan tedbirlerin bedelini son olarak yaşadığımız 6 Şubat Depremlerinde acı bir şekilde ödedik. Aradan geçen bunca zamandan sonra 6 Şubat Depremlerinin hemen ardından benzer konular tekrar tartışıldı, kentlerimizin afetlere karşı hazırlıksızlığı tüm çevrelerce açık bir şekilde görüldü. Toplumun beklenen afetlere karşı endişeleri, yerel ve merkezi yöneticilerden beklentileri özellikle son yerel seçimlerde açık bir şekilde görüldü. Siyasi partilerin yerel seçim sürecinde yürüttükleri kampanyalarda afetlere karşı hazırlık önemli bir yer tutarken, bugüne kadar alınmamış tedbirlerin 6 Şubat Depremlerinde ortaya çıkardığı yıkım, seçim sonuçlarını etkileyen başlıca konulardan biri oldu. Ancak ne yazık ki bu son felaket de şimdiden gündemden çıkmış görünmektedir. Oysa önlem almak için kaybedilecek tek bir günümüz bile yoktur.

Depremin 25. yılında hayatını kaybeden yurttaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, Odamızın yapı stokunun tespiti, yapı üretimi, denetimi, kentsel dönüşüm ve mühendislik hizmetlerinin belgelendirilmesi konuları başta olmak üzere bugüne kadar yaptığı açıklamalarda, kurumlara ilettiği raporlarda ifade edilen çözüm önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesi ve meslek odalarının bu sürece dahil edilmesi gerektiğini önemle vurguluyoruz.

 

Haftanın Öne Çıkanları

TARİHİ CAMİYİ YERLE BİR ETTİLER

2024-08-10 14:02 - Gündem

TONLARCA BOZULMUŞ VE ETİKETSİZ ÜRÜN İMHA EDİLDİ

2024-08-10 14:03 - Sağlık

BAŞKAN UMUT YILMAZ’DAN GENÇLERE MOTİVASYON ZİYARETİ

2024-08-10 14:06 - Eğitim

FISTIK ÜRETİCİSİNE ÇİFTE MÜJDE!

2024-08-11 14:28 - Gündem

BAŞKAN YILMAZ

2024-08-11 14:32 - Gündem

ÇİFTÇİ İSTEDİ

2024-08-12 11:25 - Ekonomi

Korsan devlet kurumu?

2024-08-12 11:28 - Eğitim

ŞAHİNBEYDE BİLİM ŞENLİĞİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

2024-08-13 09:08 - Gündem

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’İN DOĞALGAZ DÖNÜŞÜM PROJESİ BÜYÜYOR

2024-08-13 09:09 - Gündem

10 ileti dizisinden 1. ŞEHİTKAMİL’DE

2024-08-13 09:16 - Spor

İlgili Haberler

BÜYÜKŞEHİR’DEN 4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI

12:29 - Dünya

ERDEMOĞLU HOLDİNG’İN YAPTIRDIĞI ESERLER

14:24 - Dünya

BAŞKAN ŞAHİN:

16:54 - Dünya

GAZİANTEP’TE 4. GELENEKSEL RAHVAN AT YARIŞLARI DÜZENLENDİ

19:15 - Dünya

BAŞKAN UMUT YILMAZ’DAN ESNAFA ZİYARET

19:12 - Dünya

Günün Manşetleri

OSBÜK Başkan Yardımcısı ve Gaziantep OSB Başkanı Cengiz Şimşek:

09:57 - Ekonomi

Plastik Sektörü Gümrük Düzenlemesine Tepkili

09:53 - Ekonomi

ŞEHİTKÂMİL’DEN DÜNYA ÇOCUK HAKLARI

09:48 - Gündem

BAŞKAN TAHMAZOĞLU ZEYTİN HASADINA KATILDI

09:44 - Gündem

Hasan Öztürkmen açıkladı…

09:43 - Gündem