Meme kanserinde doğru bilinen yanlışlar

Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri ile ilgili toplumda yaygın bazı yanlış anlamalar ve efsaneler var. Bu yanlış bilgilerin, bireylerin uygun önlemleri almasını zorlaştırdığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı, Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Uğur Emre, meme kanseri ile ilgili doğru bilinen yanlışları şöyle sıraladı:

Sağlık - 4 gün önce

Meme kanserinde doğru bilinen yanlışlar

 

Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri ile ilgili toplumda yaygın bazı yanlış anlamalar ve efsaneler var. Bu yanlış bilgilerin, bireylerin uygun önlemleri almasını zorlaştırdığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı, Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ali Uğur Emre, meme kanseri ile ilgili doğru bilinen yanlışları şöyle sıraladı:

 

Meme kanseri sadece yaşlı kadınlarda görülür

Yanlış: Meme kanseri her yaş grubunda görülebilir, ancak risk yaşla birlikte artar. Genç kadınlar, hatta erkekler de meme kanserine yakalanabilir.  

Meme kanserlerinin tümü genetik geçişlidir

Yanlış: Meme kanserinin yalnızca genetik yatkınlığı olan kişilerde ortaya çıktığı düşünülür. Aslında, meme kanserinin büyük bir kısmı genetik risk faktörleri olmadan da gelişebilir. Çoğu meme kanseri, ailede geçmiş bir kanser öyküsü olmadan da ortaya çıkar.

Meme kanseri elle muayene ile anlaşılırsa kanser her zaman ileri evredir

Yanlış: Elle yapılan muayenede bir kitle fark edilmesi, kanserin her zaman ileri evrede olduğunu göstermez. Erken evrede de kitleler hissedilebilir. Ancak, herhangi bir anormal değişiklik fark edildiğinde hemen doktora başvurmak önemli.

Mamografi çektirmek veya meme kanserine cerrahi müdahale yapmak kanseri yayar veya kanser yapar

Yanlış: Mamografi, radyasyon içerir ancak bu radyasyon dozları çok düşüktür ve genellikle güvenlidir. Mamografi, meme kanserinin erken teşhisi için önemli bir tarama yöntemidir. Radyasyonun kanser yapma riskinin minimal olduğu kabul edilir ve mamografinin faydaları, risklerinden çok daha büyüktür. Cerrahi sonrasında kanserin vücuda yayıldığı yanlış bir düşüncedir.

Ailesinde meme kanseri olmayan kişilerde risk yoktur

Yanlış: Her kadının meme kanseri riskini etkileyen faktörler vardır, ancak bazıları diğerlerinden daha fazla risk taşır. Meme kanseri riski, yaş, genetik faktörler, yaşam tarzı ve hormonal durumlar gibi birçok faktöre bağlıdır. Sağlıklı bir yaşam tarzı ve düzenli taramalar riskleri azaltabilir.

Küçük kitlenin kanser olmadığını düşünmek güvenlidir

Yanlış: Memede küçük bir kitle olması, bu kitlenin kesinlikle kanser olmadığı anlamına gelmez. Küçük kitlenin de kanserli olabilmesi mümkündür. Herhangi bir kitle, büyüklüğü ne olursa olsun, doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Emzirme meme kanserinden korur

Yanlış: Emzirmek, meme kanseri riskini kısmen azaltabilir ancak tamamen ortadan kaldırmaz. Bu, durum emziren kadınlarda kanser gelişmeyeceği anlamına gelmez.

Meme kanseri teşhisi koyulduktan sonra sadece ameliyat yeterlidir

Yanlış: Meme kanseri tedavisi genellikle multidisipliner bir yaklaşımı gerektirir. Ameliyat, tedavi planının sadece bir parçasıdır. Kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavisi ve hedefe yönelik tedaviler gibi yöntemler gerekebilir.

Genetik testler meme kanserinden korur

Yanlış: Genetik testler, kişilerin meme kanseri riskini değerlendirmeye yardımcı olabilir ancak bu testler kanserden korunmayı sağlamaz. Genetik testler yüksek riskli bireylerin risk azaltıcı önlemler alabilmesini sağlar. 

Kendi kendine meme muayenesi yeterli bir tarama yöntemidir

Yanlış: Kendi kendine meme muayenesi, düzenli doktor kontrollerinin ve mamografinin yerine geçmez. Elle muayenede bazı anormallikler fark edilebilir ancak mamografi gibi tarama yöntemleri, daha küçük ve erken evre tümörleri teşhis eder.

Sadece kadınlar meme kanseri olur

Yanlış: Meme kanseri yalnızca kadınlarda görülür düşüncesi yanlıştır. Erkekler de meme kanseri riski taşır, ancak bu durum kadınlara göre çok daha nadirdir. Bu oran kabaca 1/100 olarak verilebilir. Erkeklerde meme kanseri görülme oranı düşük olsa da risk faktörlerini bilmeleri ve belirtileri takip etmeleri önemlidir.

Deodorantlar veya balenli sütyenler meme kanserine neden olur

Yanlış: Deodorantlar, koltuk altı kremleri veya sütyenler meme kanserine neden olmaz.

Haftanın Öne Çıkanları

YILMAZ’DAN NOSTALJİK CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMASI

2024-10-29 11:45 - Gündem

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ CUMHURİYETİN 101. YILINI COŞKU İLE KUTLADI

2024-10-31 09:10 - Gündem

Gaziantep Üniversitesi gün geçtikçe geriye gidiyor

2024-10-31 09:16 - Gündem

ŞEHİTKÂMİL, CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ

2024-10-31 09:17 - Gündem

GAZİANTEP ŞEHİR HASTANESİ’NDE SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ AÇILDI

2024-10-31 09:19 - Gündem

Nizip Belediyesi’nden kurumlar arası futbol turnuvası

2024-10-31 09:20 - Gündem

GAİN’den yepyeni bir kadın hikâyesi!

2024-10-31 09:21 - Gündem

DÜLÜK TÜNELİ İLE ZAMAN VE YAKITTAN TASARRUF SAĞLANACAK

2024-10-31 09:24 - Gündem

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’DEN EĞİTİME 40 MİLYON TL’LİK DEV DESTEK

2024-10-31 09:25 - Gündem

BAŞKAN TAHMAZOĞLU “VATAN ÇOK ÖNEMLİ”

2024-10-31 09:26 - Gündem

İlgili Haberler

Mevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek şart

09:43 - Sağlık

Yorgun Uyanmanın Sebebi Kronik Sinüzit Olabilir

13:22 - Sağlık

ARALIKLI ORUÇ BEYİN FONKSİYONLARINI DESTEKLİYOR

16:02 - Sağlık

Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı

14:40 - Sağlık

Bilinçli Anneler, Sağlıklı Nesiller

11:16 - Sağlık

Günün Manşetleri

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN

17:29 - Gündem

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ MEHMETÇİĞİN YANINDA

13:28 - Gündem

GASKİ,

13:26 - Gündem

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN

13:25 - Gündem

ŞEHİTKÂMİL BELEDİYESPOR ZİRVEDE

13:24 - Spor