ELEKTRONİK SİGARALAR ASTIM RİSKİNİ 2 KAT ARTIRIYOR!

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can, son dönemde kullanım yaşı düşen ve gençleri tehdit eden elektronik sigaraların 2 kat daha fazla astım riski barındırdığına ve mevcut astımı ağırlaştırdığına dikkat çekti.

Sağlık - 11 ay önce

Kore’de ve ABD’de yapılan yeni araştırmalar gösterdi:

 

ELEKTRONİK SİGARALAR ASTIM RİSKİNİ 

2 KAT ARTIRIYOR! 

 

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can, son dönemde kullanım yaşı düşen ve gençleri tehdit eden elektronik sigaraların 2 kat daha fazla astım riski barındırdığına ve mevcut astımı ağırlaştırdığına dikkat çekti.

Fransa Ulusal Meclisi’nde, tek kullanımlık elektronik sigaraların satışını yasaklayan tasarı oy birliğiyle önceki günlerde kabul edilirken yasa tasarısı ile “Puff Bar” olarak da bilinen kullan-at elektronik sigaraların satışına yasak getirilmesi hedefleniyor. Başbakan Elisabeth Borne daha önce konuya ilişkin yaptığı açıklamada, tek kullanımlık elektronik sigaraların 18 yaş altı gençlerde kullanımının arttığına dikkati çekmiş ve ‘tütünle mücadele ulusal planı’ kapsamında bu sigaraların da yasaklanmasını gündeme getirmişti. Borne, tütün oranının düşük olması ile pazarlanan ürünlerin, gençlere ‘sigara kullanma alışkanlığı’ kazandırdığını ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Durum sadece Fransa için değil diğer ülkelerle birlikte Türkiye için de bir risk teşkil ediyor. Çünkü elektronik sigaraların kullanım yaşı günden güne düşüyor. 

KORE’DEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASINDA ELEKTRONİK SİGARA KULLANIMI ARAŞTIRILDI

Elektronik sigaraların, tütünü yakmadan nikotin aerosolleri sağlayan, pille çalışan elektronik cihazlar olduğunu söyleyen Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Demet Can, cihazların bir sensör, bir pil, bir nikotin kartuşu, ısıtma elemanı, nikotin çözeltisini barındıran cam elyaf fitil ve rezervuardan oluştuğunu ve kullanım pratikliği nedeniyle de elektronik sigaraların kullanımının son yıllarda dünya çapında bariz bir şekilde arttığını söyledi. Yetişkinler arasında elektronik sigara kullanımının İspanya'da %6,5 ve Amerika Birleşik Devletleri'nde %8,5 olarak saptandığını ifade eden Prof. Dr. Demet Can, genel olarak elektronik sigaraların sigarayı bırakmaya yardımcı olması için ya da kokusuz olması nedeniyle sigaralara alternatif olarak kullanıldığını, sigaradan daha az zararlı olarak lanse edilse de son araştırmaların elektronik sigara aerosollerinin tütüne özgü nitrozamin, formaldehit ve asetaldehit gibi toksik maddeler içerdiğini söyledi. Sigara içmenin astımla ilişkili olumsuz etkileri hakkında kanıta dayalı raporlar bulunduğunun altını çizen Prof. Dr. Can, benzer şekilde elektronik sigara içmenin var olan astımın ağırlaşmasına neden olduğunu ve astım atakları için risk faktörü olduğu ifade etti. Elektronik sigara kullanımının doğrudan astıma neden olup olmadığının da araştırıldığını söyleyen Can, “Kore’de lise öğrencileri arasında, elektronik sigara kullanımı ve astım ilişkisine yönelik yapılan araştırmada son 12 ay içinde yeni tanı almış hastalar incelendi ve elektronik sigara içenlerde astımın 2 kat daha fazla olduğu saptandı. Benzer bir çalışma ABD’de yapıldı ve astım sıklığına bakıldı. Sonucunda elektronik sigara içmeyenlerde astım %7 iken elektronik sigara içenlerde %10 olarak saptandı” diye konuştu. 

Elektronik sigardaki nikotin solüsyonunun solunmasının, eozinofiller de dahil olmak üzere inflamatuar hücrelerin hava yollarında artmasıyla astım semptomlarını kötüleştirdiğini, bunun da hava yolu inflamasyonuna ve aşırı duyarlılığa yol açtığı bilgisinin hayvan deneylerinde kanıtlandığını söyleyen Demet Can,  ayrıca elektronik sigara dumanı solunduğunda nikotin ile birlikte cam elyaf parçalarının solunmasının da mümkün olduğunu, sonuç olarak solunum sisteminin cam elyaf parçalarına maruz kalabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Demet Can, “Cam elyaflar bronş ağacındaki iltihaplanma sürecine katkıda bulunan toksik oksijen radikallerinin ve süperoksit dismutazın (SOD) üretimi ile ilişkili olarak astım gelişimine katkıda bulunurlar. En önemlisi de nikotinin etkisidir. Astım tanısı alan çocukların yatak odalarından çıkan tozlardaki nikotin konsantrasyonları, kontrollere göre önemli ölçüde daha yüksek bulunmuştur.  Yakın zamanda yapılan bir çalışmada elektronik sigara dumanında kalay, krom ve nikelden oluşan nanopartiküllerin (<100 nm çapında) varlığı görülmüştür. Nanopartiküllerin hayvanların akciğer ve kalp dokularında oksidatif strese ve iltihaplanmaya neden olduğunu ve bu nedenle astıma neden olmada rol oynayabileceği düşünülmektedir” diyerek sözlerini tamamladı. 

 

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Hakkında:

Ülkemizde alerji ve immünoloji alanında kurulan ilk dernek olan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD), erişkin- çocuk alerji ve klinik immünoloji uzmanlarını bir çatı altında toplamaktadır. Alerji ve Klinik İmmünoloji biliminin ve hizmetinin ülkemizde gelişimine katkı sağlamayı ve alerjik – immünolojik hastalıklar konusunda toplumda farkındalık oluşturulmasını hedefleyen AİD, uluslararası katılımlı kongre ve bilimsel toplantılar gerçekleştirerek branş hekimlerinin ve ilişkili sağlık personelinin en yeni bilgiler ile güncellenmesi sağlanmaktadır. Uluslararası bilimsel kurumlarla (AAAAI, EAACI, SIAF, WAO) iş birliği yapan dernek bu iş birliklerinin ışığında uluslararası kurumların düzenlediği kongre ve kursları ülkemizde başarıyla gerçekleştirmiş, ülkemizi başarıyla temsil ederek biliminin ilerlemesine önemli bir katkı sunmuştur. Yine farkındalık yaratma misyonuyla öne çıkan dernek, üyeleri için bilimsel toplantılara katılımı için maddi destek sağlamakta dernek üyeleri dışında da bedelsiz bir şekilde kurs ve okul şeklinde çeşitli eğitim toplantıları düzenlenmektedir.

Haftanın Öne Çıkanları

Maden ihracatının yıldızları ve AMORF Tasarım Yarışmasında kazananlar ödüllendirildi

2023-12-21 08:42 - Gündem

ASTIMIN 6 NEDENİNE DİKKAT!

2023-12-21 10:10 - Sağlık

ASKO HOLDİNG KANADA’DA ŞİRKET SATIN ALIYOR

2023-12-21 10:13 - Ekonomi

ÇOCUKLARDA KIŞ ENFEKSİYONU UYARISI!

2023-12-21 10:16 - Sağlık

Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı

2023-12-21 10:18 - Ekonomi

GAGİAD İhracatta Ürün Karbon Ayak İzi ve Etiketlerini Konuştu

2023-12-21 10:21 - Ekonomi

ŞEHİTKAMİL, POTADA NAMAĞLUP ŞAMPİYON

2023-12-21 11:45 - Spor

FISTIK KENT’TE YAŞAM BAŞLIYOR

2023-12-21 11:55 - Gündem

DEMİRYOLLARINDA YAPAY ZEKA SİSTEMİ

2023-12-21 12:13 - Gündem

Sosyal izolasyon kalp krizi ve felç riskini artırıyor

2023-12-21 12:16 - Sağlık

İlgili Haberler

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR DESTEKLİYOR:

14:44 - Sağlık

OBEZİTE KAMPI İLE SAĞLIKLI YAŞAMA ADIM AT!

12:32 - Sağlık

14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ

11:07 - Sağlık

Meme kanserinde doğru bilinen yanlışlar

09:47 - Sağlık

Mevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek şart

09:43 - Sağlık

Günün Manşetleri

OSBÜK Başkan Yardımcısı ve Gaziantep OSB Başkanı Cengiz Şimşek:

09:57 - Ekonomi

Plastik Sektörü Gümrük Düzenlemesine Tepkili

09:53 - Ekonomi

ŞEHİTKÂMİL’DEN DÜNYA ÇOCUK HAKLARI

09:48 - Gündem

BAŞKAN TAHMAZOĞLU ZEYTİN HASADINA KATILDI

09:44 - Gündem

Hasan Öztürkmen açıkladı…

09:43 - Gündem