GAZİANTEP KENT ARŞİVİ’NİN YENİ KİTAPLARI TANITILDI

ŞEHRİN GEÇMİŞİNE IŞIK TUTAN ESERLER ARAŞTIRMACILAR İÇİN KAYNAK NİTELİĞİNDE OLACAK Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gaziantep Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi, “Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Devlet Arşivleri Belgeleri Işığında Ayıntab” serisinin ilk yayınları olan “Salgın Hastalıklar ve Doğal Afetler” ile “İskan ve Göç” kitaplarıyla Bellek Dergisi’nin Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel “Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Gaz

Gündem - 7 ay önce

Kentin geçmişine ışık tutan, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı’na bağlı olarak önemli araştırmalar yaparak, belgeleri kullanıma sunan Gaziantep Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi, yeni serisinin ilk kitaplarını tanıttı. 10 ciltlik bir külliyat olması planlanan Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Devlet Arşivleri Belgeleri Işığında Ayıntab Serisi’nin ilk kitaplarının lansmanı Panorama 25 Aralık Müzesi’nde yapıldı. Lansman toplantısında ayrıca merkezin yılda iki defa çıkartacağı Gaziantep Bellek Dergisi’nin Cumhuriyet’in yüzüncü yılına özel sayısı da tanıtıldı.

 

Antep’e Gazilik Unvanı verilişinin 103’üncü yıl dönümünde düzenlenen lansmana Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Erdem Güzelbey, Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, Bellek Dergisi’ne katkı sunan yazarlar ve araştırmacılar katıldı.

 

KİTAPLARDAKİ BELGELER KENTİN GEÇMİŞİNİ AKTARIYOR

 

Osmanlı Devlet Arşivleri’nde Gaziantep ile ilgili siyasi, idari, eğitim, sosyal, dini konularda yapılan araştırmalar ışığında Gaziantep Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi’nin yayınladığı ilk kitap olan Salgın Hastalıklar ve Doğal Afetler, araştırmacılar ve meraklılarına değerli bilgiler sunuyor. Kitapta o dönemki adı Ayıntab olan Gazi şehirde Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde kentte yaşanan salgın hastalık ve doğal afetleri aktaran 126 belgeye yer veriyor. Merkez tarafından yapılan çalışmada resmi belgelerin tam transkripsiyonuna kitapta yer veriliyor.

 

Serinin ikinci kitabı olarak tanıtılan İskân ve Göç adlı çalışmada ise Gaziantep’e Osmanlı Dönemi’nin farklı tarihlerinde meydana gelmiş olan göç ve iskân hareketlerine, bölgede bulunan aşiretler ve göç ile gelen gruplarla ilgili Osmanlı İmparatorluğu’nun Halep Vilâyetine bağlı şehrin merkez ve taşra arasındaki resmî belgelerini okuyucularına tam transkripsiyonuyla sunuyor.

BELLEK DERGİSİ, GELECEK KUŞAKLARA KENT HAFIZASINI AKTARACAK

 

Lansmanda tanıtılan bir diğer eser, Gaziantep Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi tarafından yılda iki sefer yayınlanacak Gaziantep Bellek Dergisi’nin “Cumhuriyet’in 100. Yılında Gaziantep” özel sayısı oldu. Gazi şehrin zengin kent belleğinin aktarıldığı özel sayı, 10 farklı yazarın katkılarıyla 120 sayfadan oluşuyor. Dergi, kentin birçok değerini multidisipliner zeminde tanımlanması ve değerlendirilmesini amaçlıyor.

 

BAŞKAN VEKİLİ GÜZELBEY: GAZİANTEP, TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ KENT ARŞİVLERİNDEN BİRİSİNE SAHİP

 

Lansman programında konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Erdem Güzelbey, 2018 yılında kurulan Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi’nin çalışma alanlarına değinerek şunları söyledi:

 

“Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak sanat etkinliklerinin yanında kitaplarımızla, sempozyumlarla ve çalıştaylarla sahada bunu desteklemeye çalışıyoruz. Birçok arşivi kendi bünyemize kattık. Osmanlı, Cumhurbaşkanlığı ve Devlet Arşivleri gibi birçok arşivi kendi bünyemize kattık. Dijital arşiv ve kütüphanelerimizi oluşturduk. Bunlarla araştırmacılarımıza kent ile ilgili bilgi isteyenlere bir merkez haline dönüşüyor ve her geçen gün büyüyoruz. Gaziantep, Türkiye’nin en önemli kent arşivlerinden birisine sahip. Biz, birçok şehre de örnek durumdayız.”

 

GAZİANTEP’İN HAFIZASINI YAŞATMAYA VE YENİ NESLİN GEÇMİŞİYLE DOĞRU BİR BAĞ KURMASINI HEDEFLİYORUZ

 

Erdem Güzelbey konuşmasının devamında çıkan kitaplar ve dergiler hakkında katılımcılara bilgi vererek sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

 

“Kent Arşivi, daha akademik çalışmaları kitap ve dergi haline getiriyor. Gaziantep’i sizlere daha iyi anlatabilmek için bilgi toplayıp arşivliyoruz. Sadettin Öktem’in dediği gibi hız ve haz dönemi yaşıyoruz. O kadar hızlı yaşıyoruz ki bir taraftan da sahip olduğumuz değerlerin farkına varmıyor ve onları kaybediyoruz. Osmanlı Arşivlerini bu kapsamda değerlendirerek 10 ciltlik bir külliyat haline dönüştürmeyi düşündük. Bugün 2 cildin lansmanını gerçekleştiriyoruz. Biz, yaşadığımız şehirde bellek olarak iç içe yaşıyoruz ama farkında değiliz. Bu farkındalığı oluşturmaya çalışıyoruz.  Bellek dergimizin hakemli dergi olması için çalışıyoruz ve 1-2 yıl sonra bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Gaziantep’in hafızasını yaşatmaya ve yeni neslin geçmişiyle doğru bir bağ kurmasını hedefliyoruz.”

 

Haftanın Öne Çıkanları

İHRACATTA YENİ YILA İYİ BAŞLANGIÇ

2024-02-02 16:20 - Gündem

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ ÇOCUK ŞENLİĞİNDE SON İKİ GÜN

2024-02-02 16:24 - Gündem

BULUT SİSTEMİNDE FİRMALAR KENDİSİNİ GÜVENDE HİSEEDİYOR,

2024-02-03 13:23 - Gündem

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜZERİNDEN 1 YIL GEÇTİ, SORUNLAR HALA DEVAM EDİYOR

2024-02-03 13:26 - Gündem

4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ’NDE UZMANLAR UYARIYOR:

2024-02-03 13:33 - Gündem

Spor eğitimi özel gereksinimli çocukları hayata hazırlıyor

2024-02-03 13:35 - Gündem

ULAŞIM YATIRIMLARINDA ÖNCELİK DEPREM BÖLGESİ’NİN

2024-02-03 13:38 - Gündem

MİGROS DEPREM BÖLGESİNE DESTEĞİNİ ARTTIRARAK SÜRDÜRÜYOR

2024-02-03 13:41 - Gündem

Merhamet başıboş bırakılması gereken bir duygu değil!

2024-02-03 13:43 - Gündem

BAKAN URALOĞLU’NDAN ‘AFRİKA’ ÇIKARMASI

2024-02-03 14:20 - Gündem

İlgili Haberler

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NDEN

18:10 - Gündem

BAŞKAN UMUT YILMAZ,

18:08 - Gündem

ŞEHİTKAMİL’DEKİ CAMİLERDE TİTİZ TEMİZLİK ÇALIŞMASI

18:04 - Gündem

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'nde

18:02 - Gündem

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ TESİSLERİNDE HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

12:04 - Gündem

Günün Manşetleri

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NDEN

18:10 - Gündem

BAŞKAN UMUT YILMAZ,

18:08 - Gündem

ŞEHİTKAMİL’DEKİ CAMİLERDE TİTİZ TEMİZLİK ÇALIŞMASI

18:04 - Gündem

GASTROANTEP FESTİVALİ İLE GAZİANTEP’TE SANAT RÜZGARI

18:03 - Kültür Sanat

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'nde

18:02 - Gündem