ÇOCUKLARDA GEÇMEYEN GRİP CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR

Çocuklar sağlığına gerekli özeni gösteremeyebilirler. Burada ailelere önemli görevler düşmektedir. Özellikle genel durumu iyi olmayan çocuklar mutlaka doktora götürülmeli ve antibiyotik gibi ilaçlar doktora sormadan verilmemelidir. Çocuklarda grip belirtileri çok iyi gözlenmelidir.

Sağlık - 2 ay önce

ÇOCUKLARDA GEÇMEYEN GRİP CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR

 

 

Kış ayları, özellikle okul çocukları için hastalıklar açısından büyük risk taşıyor. Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanıyor, grip çocuklar arasında zincirleme bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Grip, çocuklarda yetişkinlere benzer belirtiler göstererek, daha hızlı seyredebiliyor. Özellikle bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha zayıf olan çocuklarda, grip hızlı bir şekilde zatürre ve bronşite kadar ilerleyebiliyor. Yüksek ateş, karın ağrıları ve özellikle kusma çocuklarda daha şiddetli oluyor ve kusma nedeniyle vücuttaki sıvı kaybı da fazla olduğu için hastanede tedavi edilmeleri gerekebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Eser Akkuş, çocuklarda mevsimsel grip ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. 

 

Ailelere önemli görev düşüyor

Çocuklar sağlığına gerekli özeni gösteremeyebilirler. Burada ailelere önemli görevler düşmektedir. Özellikle genel durumu iyi olmayan çocuklar mutlaka doktora götürülmeli ve antibiyotik gibi ilaçlar doktora sormadan verilmemelidir. Çocuklarda grip belirtileri çok iyi gözlenmelidir. 

Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir: 

Yüksek ve düşmeyen ateş  Halsizlik  Karın ağrısı  Kusma Öksürük 

Hastalık döneminde çocuklar çok daha özenli beslenmeli 

Aileler grip olan çocuklarda ilaç tedavisine ek olarak çocukların beslenmesine çok dikkat etmelidir. Tedavi sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile desteklenmezse bu tür gribal enfeksiyonlardan sonra en çok orta kulak iltihabı ve alt solunum yolu enfeksiyonları görülebileceği unutulmamalıdır. Çocuklarda grip döneminde hem ateş hem de beslenmeye bağlı olarak sıvı kaybı olabilmektedir. Bu nedenle sıvı alımı artırılmalıdır. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Özel bir menü hazırlamaya gerek yoktur ancak çocuklara katkısız, koruyucu madde içermeyen besin gruplarından verilmelidir. 

 

D vitamini desteği doktor önerisiyle alınmalı

Kış mevsiminde güneş ile olan temas azaldığından dolayı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde D vitaminin azaldığı görülmektedir. D vitaminin az olması da hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Doktor tavsiyesiyle eksik olan kan düzeyine bakılarak, yaşa uygun bir şekilde D vitamini damla olarak verilmelidir. D vitamini doktor önerisiyle alınmalı, aileler bu konuda kendi istekleri doğrultusunda çocuğa D vitamini vermemelidir. 

 

Çocuk hastayken okula gönderilmemeli

Grip tanısı konulan bir çocukta 5 gün süren yüksek ateş olabilir. Özellikle ateşli döneminde çocuğu okula göndermemek gerekmektedir. Yaklaşık 5 – 7 gün boyunca çocuklar evde sağlıklı beslenmeli ve doktorunun verdiği ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Bir hasta çocuğun tüm sınıfı olumsuz yönde etkileyeceği ve hasta edebileceği unutulmamalıdır. 

 

Grip genelde aile bireylerinden birine bulaştığında tüm fertlerde görülebilmektedir. Evde grip olan bir kişi varsa o kişi sağlıklı olanlardan uzak durmalı, ev sık sık havalandırılmalı, eller düzenli olarak yıkanmalı, başta havlu olmak üzere ortak eşya kullanımı kısıtlanmalıdır. Bu şekilde bulaştırıcılık riskini azaltmak mümkündür. 

 

Çocuğunuz sık grip oluyorsa…

Bir kez grip olan çocuk, mikrobu aldığı için bir daha kolay kolay hasta olmayacaktır. Ancak yine de okulda sıra arkadaşının hasta olması çocuk için bir risktir. Bütün kurallara dikkat edilse de çocuk böyle bir durumda yeniden hastalanabilir. Bu tür durumlarda da özellikle sık hastalanan çocuklar için kapsamlı tetkiklerin yaptırılması ve bağışıklığının daha fazla güçlenmesi için doktor önerisiyle gerekli tedavinin başlatılması gereklidir. 

 

Ateş 5 günden uzun sürerse dikkat!

Grip tanısı konulan bir çocuğun ateşinin 5 gün sürmesi ve düşmemesi normal kabul edilmektedir. Ancak ateş 5 günden uzun sürüyorsa, çocukta genel durumu çok iyi değilse, solunum sıkıntısı, öksürük, nefes daralması, ciddi bir orta kulak ağrısı varsa o zaman komplikasyon gelişmiş olabilir. Bu durumda tekrar hekime başvurulmalıdır. Çocuktaki hastalık bulgularına göre ayaktan ya da yatarak tedavi uygulanır. Gerekirse akciğer filmi, kan testleri yapılır ve ek ilaçlar önerilir. Akciğer enfeksiyonları hızlı ve ağır seyredebileceği için önemlidir ve takibi gereklidir. 

Haftanın Öne Çıkanları

Ofis Çalışanlarını Bekleyen Gizli Tehdit

2025-02-15 15:36 - Sağlık

53 ÇİFT MUTLULUĞA ŞAHİNBEY’DE EVET DEDİ

2025-02-15 15:37 - Gündem

BAŞKAN ŞAHİN CERABLUS’TA

2025-02-15 15:44 - Gündem

Yapı denetim sistemi baştan aşağı değiştirilmeli....

2025-02-15 15:45 - Gündem

BAŞKAN YILMAZ,

2025-02-15 15:46 - Gündem

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:

2025-02-18 18:51 - Gündem

Çocuklarda Geçmeyen Öksürük Neden Olur?

2025-02-19 12:48 - Sağlık

BAŞKAN YILMAZ’DAN

2025-02-19 12:49 - Gündem

Diz Kireçlenmesine Yol Açan 5 Yanlış

2025-02-19 15:35 - Sağlık

ÇOCUKLARDA GEÇMEYEN GRİP CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR

2025-02-21 11:35 - Sağlık

İlgili Haberler

Gözde alerji mevsimi başladı

13:07 - Sağlık

OMUZ AĞRISINI TETİKLEYEN 6 NEDEN !

15:49 - Sağlık

Tırnak batığını hafife almayın!

12:37 - Sağlık

HEPİMİZ BİR GÜN BAKIMA MUHTAÇ OLABİLİRİZ

12:24 - Sağlık

RAMAZAN BAYRAMI’NDA BESLENMEYE DİKKAT

11:39 - Sağlık

Günün Manşetleri

EL EMEĞİ GÖZ NURU:

13:10 - Gündem

2. ÇOCUK TİYATROLARI ŞENLİĞİ BAŞLADI

13:08 - Kültür Sanat

ŞAHİNBEY’DEN FARKLI GALİBİYET 5-0

16:01 - Spor

KARAPINAR GÖLETİ

15:59 - Gündem

BAŞKAN TAHMAZOĞLU’NDAN EVLİ ÇİFTLERE

15:51 - Gündem