İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi'nde kongre heyecanı yaşanıyor. Çağdaş Toplumcu İnşaat Mühendisleri Grubu, iki yıldan bu yana başarılı çalışmaları ile gerek inşaat mühendislerinden gerekse de kamuoyundan büyük takdir gören Şube Başkanı Burkay Güçyetmez'i yeniden aday gösterme kararı aldı.
6 Şubat depremlerinin ardından kamuoyunun bilgilendirilmesi, hasarlı binaların durumu ve kentin muhtemel depremlere hazırlanması konusunda deprem sonrası sürece yön veren İMO Gaziantep Şubesi, geçtiğimiz ay düzenlediği Deprem Çalıştayı ile de önemli bir etkinliğe imza attı.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesinin 16. Olağan Genel Kurulu ve Seçimlerinin 10-11 Şubat 2024 tarihlerinde gerçekleştirileceğini belirten İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, İnşaat Mühendisleri Odası Genel Kurulları; geçmişten geleceğe güçlenerek çıkan, demokratik süreçleri içeren ve İnşaat Mühendisleri Odası için hep daha iyiyi hedefleyen süreçlerdir" dedi.
Başkan Güçyetmez, üyelerin de yoğun katılımıyla düzenlediği toplantıda, genel kurulda yeniden aday olduğunu açıkladı. "Odamız; meslek mensuplarının onur, hak, yetki ve mesleki çıkarlarını korumak, çalışma koşullarını iyileştirmek, işsizlikle mücadele etmek gibi görevlerinin yanı sıra, kamu faydasını gözetmek, sağlıklı ve güvenli yapıların oluşturulmasını sağlamak, toplumun ve toplumsal değerlerin yanında olmak gibi çok önemli ve vazgeçilemez çalışma alanlarına sahiptir" diyen Başkan Güçyetmez, şöyle devam etti:
"İMO, insan odaklı bir meslek odasıdır. İnsana dair ne varsa, mesleğimizle ilgilidir. İnşaat mühendisliği, güvenli ve sürdürülebilir yapılaşma açısından önemi ve gerekliliği tartışılamaz bir meslek alanıdır. Yapı üretiminin, insanların can ve mal güvenliği açısından en kritik üretim faaliyetlerinden biri olduğu dikkate alınırsa bu üretimin doğru bir şekilde planlanması, gerçekleştirilmesi ve denetlenmesi açısından inşaat mühendisleri hayati bir rol oynamaktadırlar.
Böylesine önemli ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu çalışma alanlarına sahip bir meslek kuruluşu olan Odamızın köklü birikimini geleceğe taşıyabilmesi için iki yıl önce çıktığımız bu yolda kısa sürede başarılı çalışmalar gerçekleştirdik.6 Şubat depremleri sonrası Oda tarihimizin en zorlu süreçlerini yaşadık. Odamıza ve mesleğimize en fazla ihtiyaç duyulan bu dönemde doğru süreç yönetimimiz ile bilgi birikimlerimizi toplum faydasına sunan önemli çalışmalar yaptık. Birleştirici, tecrübeli, idealist ve tutarlı bir yönetim anlayışımızla güçlü bir ses olduk.
TÜRKİYE'DE SES GETİREN ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK
Depremin ilk gününden itibaren İnşaat Mühendisleri Odası olarak deprem bölgesinde bulunan yapılara fiilen katılabilecek üyelerimiz için İMO SEM üzerinden Genel Merkezimizce hasar tespit eğitimi düzenledik.AFAD ve Çevre Şehircilik Bakanlığı koordinatörlüğünde meslektaşlarımıza yaptığımız çağrılarla hasar tespiti için gönüllü meslektaşlarımızdan oluşan ekipler oluşturduk ve daima sahada olduk. Bu zorlu süreçlerde İnşaat Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşeni yerine getirdik. Uluslararası, Ulusal ve yerel basına içinde bulunduğumuz süreçlerle ilgili açıklamalar yaparak kamuoyunu sürekli bilgilendirdik. Deprem bölgelerindeki hasarları yerinde incelemek için, deprem bölgelerine teknik geziler düzenledik. Düzenlediğimiz Gaziantep Deprem Çalıştayı ile sadece Gaziantep’te değil Türkiye’de ses getiren çok önemli bir çalışmaya imza attık.
Yapı üretim sürecinin giderek mühendisin ve teknik bilginin geri plana itildiği, itibarsızlaştırıldığı bir yola girmesi; işsizliği, düşük ücretleri ve güvencesiz çalışma koşullarını beraberinde getirmiştir. İşsizlik ve istihdam sorununa çözüm üretebilmek adına iş arayan meslektaşlarımızla işverenleri buluşturma platformları oluşturup, meslektaşımızın iş bulabilme ve doğru işlerde çalışabilmelerine yardımcı olduk. Meslektaşlarımızın haklarını, emeklerinin karşılıklarını alabilmeleri için onlarla birlikte mücadeleye durmadan devam edeceğiz.
Diğer yandan her geçen gün sayısı artan inşaat mühendisleri üniversitelerde arzu ettikleri nitelikte eğitimi almakta zorlandıkları gibi, mezuniyet sonrasında yönlerini bulmakta da güçlük çekmektedir. Meslektaşlarımız çok zor şartlarda hayatını idame ettirmeye çalışmakta, hak ettikleri mesleki itibarı görememektedir. Meslektaşlarımızın bilgilerini güncellemek, geliştirmek ve yükseltmek için düzenli olarak meslek içi eğitimler, seminerler ve teknik geziler düzenledik. Yaşayan bir mesleğe sahip olduğumuzun bilinciyle meslek içi eğitimlerimizi arttırarak düzenlemeye devam edeceğiz.
'Her Şantiyeye Bir Şef', 'Boşuna mı Okuduk?' , 'Yetkin Mühendislik Yasası ' kampanyalarımızla meslektaşlarımızın sesini güçlü şekilde kanun koyuculara, kamuoyuna ve sektör paydaşlarımıza duyurduk. Kamu ve meslektaş çıkarlarını gözeten çalışmalar yaptık, birlikte ürettik, birlikte yönettik, güçlü adımlarla mücadelemize devam edeceğiz.
ÜYELERİMİZİN VE HALKIMIZIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Oda olarak bir taraftan vatandaşların can ve mal güvenliği için sağlıklı ve güvenli binaların yapılmasını sağlamak için çaba gösterirken, diğer taraftan da üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak, onların mağduriyetlerinin önüne geçmek asli görevimizdir. Mezun olduğumuzda ettiğimiz mühendis yemini ile hiçbir meslektaşımız isteyerek bilerek mesleğini kötüye kullanmaz ve suç işlemez. Tutuklu üyelerimizin durumu en önemli gündem maddemiz olmaya devam edecektir bir an önce yargı karşısına çıkarılarak tutukluluk hallerinin sona ermesi en büyük dileğimizdir. Bir inşaat mühendisinin yaptığı binadan ömür boyu sorumlu tutulması son derece yanlıştır. Binalara periyodik muayene sistemi getirilmeli, tüm sorumluluk meslektaşlarımıza bırakılmamalı ve acilen kapsamlı bir meslek yasası çıkarılmalıdır. Şube olarak Üyelerimize verdiğimiz hukuk danışmanlığı desteği ile üyelerimiz adına faydalı kazanımlar elde ettik. Çok önemsediğimiz bu hizmetin içeriğinin ve niteliğinin iyileştirilmesi için çabalarımıza devam edeceğiz.Güvenli yapı ve yaşanabilir bir çevrenin yaratılması konusunda mücadelemize hızla devam edeceğiz. Yeniden yapılanma ve toparlanma süreçlerinde bilgilerimizi kamuoyuyla paylaşmaya, her zaman halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz.
Yaşam ve çalışma koşullarının giderek zorlaştığı bu dönemi aşabilmenin tek yolu inşaat mühendislerini bir araya getiren, meslek ilkelerini ön plana çıkaran, İnşaat Mühendisleri Odasının ve meslektaşlarımızın faydasını öncelik olarak benimseyen bir anlayışın devamıdır. Çağdaş Toplumcu İnşaat Mühendisleri olarak bu zorlu dönemde; beraber yönetme ve beraber üretme ilkesini benimseyen, üyeler arasında ayrımcılık yapmayan; bütünleştirici ve birleştirici tutumdan yana, diğer meslek örgütleri ve kurumlarla sağlıklı iletişim ve işbirliği içerisinde, toplumcu, katılımcı aynı zamanda İnşaat Mühendisleri Odasının tarihsel değerlerini sahiplenen, emekten yana olan bir anlayışıyla ve özellikle üyelerimizin yoğun talepleri ile içinde bulunduğumuz bu zorlu koşullarda mesleğimize, meslektaşlarımıza ve topluma hizmet etmek için yolumuza güçlü adımlarla devam edeceğiz. Üyelerimizi meslek odamızı sahiplenmeye, dayanışmaya, meslek ilkeleri ışığında bir araya gelmeye davet ediyoruz."