USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TARİHİ CAMİYİ YERLE BİR ETTİLER

Gaziantep Kalesi kısmi olarak 6 Şubatta zarar gördü ama kalenin tamamı Derviş Paşa camisi gibi yerle bir edilmedi. Çünkü Gaziantep’in dirayetli bir sahibi ve şehri emini Fatma Şahin’i var.

TARİHİ CAMİYİ YERLE BİR ETTİLER
10-08-2024 14:02
10-08-2024 14:03

TARİHİ CAMİYİ YERLE BİR ETTİLER

ŞEHRİ EMİN KEMAL VURAL TARİH YOK EDİLİRKEN NEREDEYDİ?

-TAMAMEN YIKILAN VE OLMAYAN TARİHİ YAPININ RESTORASYONU OLUR MU?

Gaziantep Kalesi kısmi olarak 6 Şubatta zarar gördü ama kalenin tamamı Derviş Paşa camisi gibi yerle bir edilmedi. Çünkü Gaziantep’in dirayetli bir sahibi ve şehri emini Fatma Şahin’i var.

İslahiye’nin sahibi var mı ya da yıllarca Belediye Başkanlığı yapmış Şehri Emini Kemal Vural nerede?

İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural bu yıkıma neden tepki göstermedi?

İslahiye’nin kent merkezinde bulunan ve Merkez Cami olarak da bilinen Tarihi Dervişpaşa Cami 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde yıkılmazken, deprem sonrasında yıkım yapan ekiplerin dikkatsizliği sonrasında büyük oranda hasar alarak yıkıldı.

Tarihi ve Kültürel mekanın sadece bir yıkım işiyle ihale alan taşoran firmanın kepçesine bırakıldığında bir tarih yok oldu.

BURADA KİM SUÇLU

Birinci sorumlu şehri emin olarak kentin teslim edilen İslahiye Belediye Başkanı.

Şehri emin ne demek; şehrin tarihi, kültürel, mimari yapısıyla kendisine yedi emin olarak teslim edilendir.

Kültür Bakanlığı Kültür Varlıklarını  Koruma Yüksek Kurulu  ve Anıtlar Yüksek Kurulu ne yapar?

 “Koruma bölge kurullarınca alınan kararlara karşı kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce yapılan itirazları değerlendirerek karar vermek..”

Başta Şehri Emin olan İslahiye Belediye Başkanı kemal Vural  bu konuda görüş öneri belirtti mi. Yoksa yıkılsın talebinde bir görüş mü sundu. Gerçi sessiz kalınması da yıkılma kararı verilmesinden yana olmaktır.

Kültür Bakanlığı Kültür Varlıklarını  Koruma Yüksek Kurulu  ve Anıtlar Yüksek Kurulu teşkilatlı bir kurum kısmi ağır hasar almış bir tarihi mekanı nasıl tamamen ortadan kaldırır?

Anıtlar Yüksek Kurulu ne iş yapar?

MADDE 6 – (1) Koruma Yüksek Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır: a) Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve restorasyonuyla ilgili işlerde uygulanacak ilkeleri belirlemek. b) Koruma bölge kurulları arasında gerekli koordinasyonu sağlamak.

Bu koordinasyon sağlandı mı?

Dahası var;

2016-2017 yılında Vakıflar Bölge müdürlüğü tarafından tarihi Cami olarak adlandırıldığı için Milyarlarca lira harcanarak restore edilen Caminin 6 yıl sonra 6 Şubat depremi sonrasında yıkımda aldığı bu yara tarihi caminin sonunu getirdi.

YIKIM KARARINI KİM VERDİ?

Kültür envanterinde “1865 yılında inşa edilen cami 2016 yılında restore edilmiştir. 6 Şubat depremlerinde çatısı ve minaresi yıkılan cami ağır hasar görmüştür” ibaresi yer aldığı halde Kültür varlıkları Koruma Yüksek kurulu bu yıkımı neden kontrol etmedi ve gözetmen bulundurmadı?

İslahiye Merkezde bulunan Tarihi Dervişpaşa Cami yanında bulunan binaya  ağır hasar kaydı verildi ve  dolayısıyla yıkım kararı verildi. Binanın yıkım işini alan ekiplerin gerekli tedbirleri yeterli düzeyde almaması dolayısıyla bina yıkılırken bina ile birlikte Tarihi Dervişpaşa Cami’nin de minaresinin yer aldığı  batı tarafındaki duvarlarını yıktılar. Tedbirsizlik nedeniyle de cami yıkıldığı ifade edildi.

TARİH TEKERRÜR EDER AMA HESAP SORMASINI DA BİLİR

2017 yılında Vakıflar Bölge müdürlüğü tarafından tarihi Cami olarak adlandırıldığı için milyarlarca lira harcanarak restore edilen Caminin şimdi deprem sonrasında yıkımda aldığı bu yara sonrasında TAMAMEN YIKILARAK yeniden sil baştan yeni bir tarihi! Cami yapılmak üzere ihaleye çıkılıyor ve yüklenici firma inşaata başlıyor.

Sultan Abdülaziz Han zamanında Fırka-i Islahiye adıyla kurulan kuvvetin komutanı ve Dördüncü Ordu Müşürü Derviş Paşa tarafından Gaziantep’in İslahiye ilçesinde yaptırılan Dervişiye Camii Sultan 2. Abdülahmid Han döneminde restore edilmişti. Günümüze kadar ulaşan caminin minaresi depremde avluya yıkılırken, çatı ve duvarlar ise hasar aldı. Bu çatı ve duvarlarda güçlendirme ve restorasyon yapılacağı yerde tamamen tarihin yıkılmasına  ve inisiyatifin tamamen yıkımı yapan kepçeciye verilmesi dikkat çekti.

İslahiye halkı bu sorumsuzluğu yapan sorumlulardan hesap sorulmasını bekliyor..

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ