Gündem

Maymun Çiçeği Virüsü korkutuyor

Gaziantep Özel Anka Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nagihan Demir, Afrika kıtasında görülen ve maymun çiçeği olarak da bilinen Mpox Virüsü ile ilgili bilgi vererek, uyarılarda bulundu.

 Maymun Çiçeği Virüsü korkutuyor
16-08-2024 17:11
16-08-2024 17:12

 Maymun Çiçeği Virüsü korkutuyor

 

Koronavirüs pandemisinin ardından, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Maymun Çiçeği (Mpox)Virüsü için acil durum ilan edince, tüm dünya alarma geçti. Gaziantep Özel Anka Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nagihan Demir, Afrika kıtasında görülen ve maymun çiçeği olarak da bilinen Mpox Virüsü ile ilgili bilgi vererek, uyarılarda bulundu.

 

Dünyayı etkisi altına alan salgın hastalıklara bir yenisi daha eklendi. COVID-19 sonrasında şimdi de, Maymun Çiçeği (Mpox) virüsü patlak verdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Mpox virüsü ile ilgili acil durum çağrısı yaptı. Dünyada hızla yayılan maymun çiçeği virüsüne ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu da açıklama yaptı. Bakan Memişoğlu, virüsün ülkemizde yaygın olmadığını, ancak olası bir salgına karşı gerekli önlemlerin alındığını ve şu anda herhangi bir alarm durumunun söz konusu olmadığını vurguladı. Anka Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nagihan Demir, hastalık ile ilgili bilgi vererek alınacak önlemleri sıraladı

 

Dr. Demir, “Tam koronavirüs 'etkisi geçti hayat normale döndü' derken bu sefer de maymun çiçeği virüsü ile karşı karşıyayız. Mpox hastalığı, insana, enfekte hayvan, enfekte insan veya virüsle kirlenmiş cansız maddeler (giysiler, havlu, çarşaf vb.) ile yakın temas sonucunda bulaşmaktadır. Virüs, sağlıklı kişilere ciltteki gözle görülemeyecek çatlaklar/çizikler, mukozalar (ağız, burun, göz) veya solunum sistemi aracılığıyla girer. Enfekte hayvandan insanlara (zoonotik) bulaşma ısırık, tırmalama, hayvanın kan ve vücut sıvılarıyla veya etiyle temas, lezyonlara direkt temas veya tüm bunlarla kirlenmiş cansız materyalden indirekt yolla gerçekleşebilmektedir.

Virüsün insandan insana bulaşmasının esas olarak enfekte insanın vücut sıvılarına, cilt lezyonlarına doğrudan temasla direkt olarak veya yine bunlarla kirlenmiş cansız maddelerle temasla, dolaylı olarak cilt ve mukozalar yoluyla olduğu bilinmektedir. Mpox hastalığı ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonlarına (döküntülere) neden olur. Yakınmalar virüsle temas ettikten sonra ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkar. Ciltteki döküntüler ateş başladıktan sonra 1-3 gün içinde ortaya çıkar; gövdeden çok yüzde, kollarda ve bacaklarda görülür.  Avuç içi ve ayak tabaklarında, ağız içinde, genital bölgede ve gözlerde lezyon saptanabilir.  Deri döküntüleri 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde hastalık ağır seyredebilir. “

 

“Hafife alınmamalı”

 

Hastalığın hafife alınmaması gerektiğini dile getiren Anka Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Nagihan Demir, hastalıktan korunmak için alınacak önlemleri  şöyle sıraladı:

 

“ Mpox  virüsünden korunmak için mesafeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Yüz yüze ve yakın temastan kaçınılmalı. Hasta kişiler veya etrafı ile temas edecek kişilerin eldiven ve maske kullanması önemli.  Hijyene önem verilmeli, eller sık sık yıkanmalıdır. Mpox virüsü , öpüşme, temas, cilt teması ve damlacık yolu ile yayılabilen bir hastalıktır. Ayrıca, virüslü bir kişinin temas ettiği giysiler, çarşaflar, havlular gibi eşyalarla da bulaşabilir. Henüz Mpox hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak genellikle, 2 ila 4 hafta içinde döküntüler geçtiğinde hastalık sona erer. Bu hastalığa karşı alınacak önlemler hayati önem taşımaktadır. Kişisel tedbirler ve toplumsal farkındalıkla hastalığın yayılması engellenebilir. Eğer hastalıkla ilgili bir belirti yaşarsanız, bir sağlık kuruluşuna başvurarak doktor kontrolünden geçebilirsiniz. Hastalığın erken evrede tespiti bulaşıcılığını önlemek için oldukça önemlidir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER