Gündem

TENCEL™ ile bilinçli alışverişin izinde…

Kaynakları giderek tükenen dünyamızda bilinçli bir alışveriş her zamankinden daha önemli hale geliyor

TENCEL™ ile bilinçli alışverişin izinde…
19-08-2024 14:03
19-08-2024 14:05

TENCEL™ ile bilinçli alışverişin izinde…

  • Giyim ve tekstil alışverişlerinde, alışkanlıklarınızda yapacağınız değişikliklerle daha sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunmak mümkün.
  • Doğal ham madde seçimi, uzun kullanım, geri dönüştürülmüş malzeme veya ikinci el tekstil ürünleriyle daha bilinçli tercihler yapabilirsiniz.
  • İşte TENCEL™’den daha bilinçli bir alışveriş için 5 ipucu… 

Kaynakları giderek tükenen dünyamızda bilinçli bir alışveriş her zamankinden daha önemli hale geliyor. Tüketiciler olarak bizlerin bu alandaki tercihleri büyük değişimi tetikleyecek en önemli unsurların başında yer alıyor. Doğal ham madde kullanan, çevreye dostu yöntemlerle üretilen ürünleri tercih ederek, daha az satın alıp daha fazla dönüştürerek bu değişime katkıda bulunmamız mümkün. Alışveriş alışkanlıklarımızda yapacağımız değişiklikler kadar tüketim alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirerek bu etkileri azaltmak ve daha sürdürülebilir bir geleceğe adım atmak bizim elimizde. 

 

Gereksiz alımlardan kaçınarak gerçekten ihtiyaç duyulan ürünlere yönelmek, bilinçli alışveriş alışkanlığı kazanarak hem çevreye hem de topluma olumlu bir katkıda bulunmak için şimdi harakete geçme zamanı. 

Doğa dostu1 tekstil elyaf markası TENCEL™ daha bilinçli bir alışveriş için ipuçlarını paylaştı. İşte alışverişlerinizi daha duyarlı ve çevreye saygılı hale getirebilecek 5 yöntem!

 

1. Malzeme seçimine dikkat edilebilir 

Bilinçli bir alışverişin en önemli kriteri, doğal ve sürdürülebilir ürünleri tercih etmekten geçiyor. Giyim veya ev tekstili alışverişlerinizde kumaşların içeriğine dikkat ederek doğal malzemelerin izini sürebilirsiniz. Alışveriş yaparken etiket okuma alışkanlığı kazanmak ise hem kendimize hem de doğaya yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden. TENCEL™ kontrollü ve sertifikalı ağaç hammaddesinden[1] elde edilen elyaflarıyla doğa dostu bir üretimi mümkün kılıyor. 

 

2. Önceliğiniz Çevreye ve Topluma Duyarlı Sertifikalı Ürünler Olabilir 

Sürdürülebilir tekstil ürünleri, genellikle çeşitli sertifikalarla doğrulanıyor. Hem giyim hem de ev tekstili alışverişlerinizde uluslararası bağımsız bir kuruluş tarafından onaylanmış sertifikaya sahip olanları tercih ederek güvenle kullanabilirsiniz. Böylece alışverişlerinizde aldığınız ürünlerin çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik standartlarına uygun olduğundan emin olabilirsiniz. TENCEL™ elyaflar, çevresel mükemmelliği  ifade eden AB Ecolabel[2]  sertifikasıyla güvenle kullanıma olanak tanıyor. 

 

3. Üretim Süreçlerinin İzini Sürebilirsiniz

Üretim süreçleri hakkında tüketicileri bilgilendiren ve şaffaf bir politika izleyen markalar, genellikle çevresel ve toplumsal etkileri de dikkate alarak çalışıyor. Üretim süreçlerinde enerji ve su tasarrufu sağlamaya, kimyasal kullanımı minimize etmeye veya adil iş koşulları oluşturmaya dikkat ediyor. Siz de alışverişlerinizde hem çevresel hem de toplumsal duyarlılığa özen göstermek için satın aldığınız marka ve ürünlerin üretim süreçleri hakkında daha fazla bilgiye erişim sağlamaya dikkat edin. Alışveriş yaparken bu detaylara dikkat etmek zor gibi gelse de iş süreçlerinde sürdürülebilirliği önceliklendiren markaların izini sürerek doğru karar verebilirsiniz. Sürdürülebilirlik kriterlerine göre üretilen TENCEL™ elyafları, biyolojik olarak parçalanabilir ve gübrelenebilir[3]  özelliğiyle de çevre dostu bir kullanım sağlıyor.

 

4. Uzun Süreli Kullanım İmkanı

Doğal malzeme tercihleri daha uzun ömürlü kullanımı da mümkün kılıyor. Bu da özellikle tekstilde daha az atık anlamına geliyor. Ürünlerin uzun süre kullanımı, modaya uyma zorunluluğunu azaltarak atık miktarını minimize etmeye yardımcı oluyor

 

5. İkinci El ve Geri Dönüşüm Seçenekleri Değerlendirilebilir

Yeni ürünler yerine ikinci el ürünler veya geri dönüştürülmüş malzemelerle üretilmiş tekstil ürünlerini tercih etmek, çevresel ayak izinizi azaltmayı kolaylaştırıyor. Alışverişleriniz sırasında doğru malzeme seçimine dikkat eden ikinci el mağazaları veya üretimlerinde geri dönüştürülmüş malzeme kullanımını önemseyen markaları göz önünde bulundurabilirsiniz. 

 

Ayrıntılı bilgi için iletişim:

 

Excel İletişim ve Algı Yönetimi

Bircem Kartal

bircem.kartal@excel.com.tr  - +90 533 924 92 57

 

 

TENCEL™ Hakkında

 

TENCEL™, Lenzing Group'un öncü tekstil elyaf markasıdır. TENCEL™ markası, 1992 yılından bu yana birçok yenilik ve kaynak verimli üretim süreçleri ile giyim ve ev tekstili için elyaf çözümlerinin evrimini yönlendiriyor. TENCEL™ altında sunulan ürünler arasında TENCEL™ Active, TENCEL™ Denim, TENCEL™ Home, TENCEL™ Intimate, TENCEL™ LUXE ve TENCEL™ for Footwear yer almaktadır. 

Kontrollü veya sertifikalı ağaç kaynaklardan elde edilen TENCEL™ markalı modal ve liyosel elyaflar doğal olarak yumuşaktır, dokunulduğunda pürüzsüzdür ve kumaşlarda zengin renk görünümünü destekleyebilir. Etkili nem yönetimi ile elyaflar doğal bir kuruluk hissini de destekler. Hem TENCEL™ Lyocell hem de Modal elyaflar çok yönlüdür ve neredeyse sonsuz çeşitlilikte ürün tasarımları ve işlevleri sunmak için çok çeşitli tekstil elyafları ile birleştirilebilir. 

 

TENCEL™ Lyocell ve Modal elyaflar yaşam döngülerinin sonunda parçalanabilir ve kompostlanabilir (TÜV AUSTRİA sertifikalı). Elyaflar ayrıca, tüm yaşam döngüleri boyunca yüksek çevre standartlarını tanıyan çevresel mükemmellik için AB Ecolabel (lisans no. AT/016/001) ile sertifikalandırılmıştır.

TENCEL™ markası hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen https://www.tencel.com/  adresini ziyaret edin. Sürdürülebilirlik özellikleri, performans ve TENCEL™ markalı elyafların arkasındaki teknoloji ve üretim süreçleri hakkında daha fazla bilgi için lütfen https://www.tencel.com/claims  adresini ziyaret edin. 

 

Lenzing Grubu Hakkında 

 

Lenzing Grubu, selüloz ve geri dönüştürülmüş malzemeye dayalı özel elyafların çevreye duyarlı üretimini desteklemektedir. Bir inovasyon lideri olarak Lenzing, küresel tekstil ve dokusuz kumaş üreticilerinin ortağıdır ve birçok yeni teknolojik gelişmeyi harekete geçirmektedir. Lenzing Grubunun yüksek kaliteli elyafları; fonksiyonel, rahat ve modaya uygun giysilerden dayanıklı ve sürdürülebilir ev tekstillerine kadar çeşitli tekstil uygulamalarının temelini oluşturuyor. Özel nitelikleri ve botanik kökenleri dolayısıyla, TÜV sertifikalı biyolojik olarak parçalanabilir ve gübreleşebilir Lenzing elyafları, günlük hijyen ürünleri için de son derece uygundur.

 

Lenzing Grubunun iş modeli, klasik bir elyaf üreticisinin çok ötesine geçiyor. Lenzing, müşterileri ve ortaklarıyla birlikte değer zinciri boyunca yenilikçi ürünler geliştirerek tüketiciler için katma değer yaratıyor. Lenzing Grubu, tüm hammaddelerin verimli bir şekilde kullanılması ve işlenmesi için çaba göstermekte ve tekstil endüstrisini mevcut doğrusal ekonomik sistemden döngüsel bir ekonomiye dönüştürmeye yardımcı olacak çözümler sunmaktadır. Lenzing, küresel ısınmanın hızını azaltmak ve böylece Paris Anlaşması ve AB Komisyonu'nun "Yeşil Mutabakat" hedeflerini desteklemek amacıyla, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltmayı ve 2050 yılına kadar net sıfır hedefine (kapsam 1, 2 ve 3) ulaşmayı amaçlayan bilime dayalı net bir iklim eylem planı geliştirmiştir

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER